Het Zorgpad Beroerte in het Radboudumc scoort een 8

De (soft)livegang van het zorgpad beroerte (CVA) vond ruim drie maanden geleden plaats, dus het was tijd voor een evaluatie. Samen met de betrokken zorgverleners uit het Radboudumc is er gekeken naar de implementatieprocedure en het opgeleverde resultaat. Dit heeft geleid tot mooie scores. Zowel Soulve Innovations als bedrijf en MediMapp als product en service scoren een 8.

Patiënten die net een beroerte hebben gehad, verwerken veelal informatie op een andere manier. In dit stuk zit dan ook een groot deel van de meerwaarde van de applicatie. Juist voor deze patiënten is het namelijk van groot belang informatie gedoseerd aan te bieden. Hier is bij het inrichten van het zorgpad extra aandacht aan besteed.
Het zorgpad is in eerste instantie in samenwerking met de afdeling opgesteld. Vervolgens is er een actieve patiëntgroep bij betrokken. Op deze manier kon er worden gemeten of de manier en mate van informatievoorziening effectief is, of waar nog wijzigingen nodig waren. Ook dit vormde een belangrijk deel van de implementatie. Het is de feedback van de gebruiker die uiteindelijk het meest telt.

Toegang tot de app.
Normaliter krijgen patiënten toegang tot de app wanneer er een eerste afspraak gepland staat. Dat is echter lastig bij CVA. De meeste patiënten komen namelijk het ziekenhuis binnen naar aanleiding van opname op de IC of wanneer er sprake is van een vervolgtraject. Om deze patiënten toch op het begin van het zorgtraject optimaal van informatie te kunnen voorzien, zijn er speciale maatregelen getroffen. Zo zijn er zakkaartjes gemaakt met een verwijzing naar de app. Ook is er een speciale – algemene – demo ingericht, waardoor de eerste informatie al gedoseerd kan worden opgenomen. Niet alleen door de patiënt zelf, maar ook bijvoorbeeld door familieleden.