Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum Rotterdam en MediMapp
bundelen krachten voor paren met kinderwens

 

Het Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum Rotterdam gaat MediMapp inzetten om het leefstijl zorgpad voor paren met kinderwens, vanaf het consult op de polikliniek Gezond Zwanger, nog beter te verbinden met het medische zorgpad. Op deze manier worden deze jonge mensen met kinderwens optimaal ondersteund bij het krijgen van een gezond kind.

De polikliniek Gezond Zwanger van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie in het Erasmus MC biedt leefstijlzorg aan in de vorm van een face to face consult en digitale coaching als aanvulling op de medische zorg. Vóór, tijdens en na de zwangerschap krijgen patiënten en hun partner deze leefstijl begeleiding op maat. Met MediMapp als digitale patient journey wordt een digitaal leefstijl zorgpad met evidence based coachingsprogramma’s – zoals www.slimmerzwanger.nl – gecombineerd met het digitale medische zorgpad en geïmplementeerd plus geëvalueerd met waardegedreven zorguitkomsten. Zo ontstaat een persoonlijk en vollediger geïntegreerd zorgpad waardoor zorgverleners én patiënten-paren de juiste informatie op het juiste moment ontvangen. 

Het koppelen plus integreren van gegevens uit verschillende bronnen (ziekenhuis, registratie en onderzoek) van een patiënt rondom zijn/haar omgeving en zorg is het doel van MediMapp. “Zeker gezien de hele COVID-19 crisis zal dit nog veel belangrijker worden in de toekomst. Onze ervaring is dat het combineren van een poliklinisch consult met digitale individuele leefstijlcoaching op maat helpt bij het veranderen van ongezonde leefstijl gedragingen,” geeft Prof. dr. Régine Steegers-Theunissen aan, hoogleraar periconceptie-epidemiologie van de afdelingen ‘Verloskunde en Gynaecologie’ en ‘Kindergeneeskunde/Neonatologie’ van het Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum Rotterdam en founder van onder andere ‘Slimmer Zwanger’ en ‘Slimmer eten met je kind’. Steegers-Theunissen initieerde samen met Martin Kalshoven, manager Informatie en Technologie, deze eerste samenwerking tussen het Erasmus MC en MediMapp. Zij verdiept zich al meer dan 35 jaar in het ontstaan en verloop van zwangerschappen en de vele leefstijl factoren die daar invloed op hebben. Haar onderzoeken naar de rol van biologische processen zoals voeding en leefstijl op zwangerschap vormen de basis van deze online leefstijlcoachingsprogramma’s.

“Op deze manier dragen we bij aan preventie, betere zorgverlening en waardegedreven zorg vanaf het vroegste moment in de levensloop. Maar we doen dit niet alleen. Samen met de afdeling Informatie en Technologie wordt Medimapp geïntegreerd in de systemen van het Erasmus MC, zoals HiX. Daarnaast werken we nauw samen met o.a. de afdelingen Patiënt en Kwaliteit/stuurgroep Waardegedreven zorg, Interne- en Cardiovasculaire geneeskunde, Maatschappelijke gezondheidszorg, Ethiek en Centrum Gezond Gewicht”. Aldus Steegers-Theunissen.