Je persoonlijke assistent in MediMapp bij het Amsterdam UMC

Sinds vorig jaar werkt MediMapp in een partnerschap met chatbot leverancier PEX life. Hierdoor kunnen patiënten gebruik maken van hun persoonlijke assistent in MediMapp. Het Amsterdam UMC, die gebruik maakt van MediMapp, levert daarmee een unieke en persoonlijke ervaring voor patiënten rondom hun bezoek aan het ziekenhuis. MediMapp, PEX life en het Amsterdam UMC hebben nu de handen ineen geslagen en stellen een casestudy samen die een goed beeld geeft van deze unieke begeleiding.

Naar aanleiding van data over het gedrag van websitebezoekers, die gedurende anderhalf jaar werd verzameld door het Amsterdam UMC en PEX life, besloot het Amsterdam UMC de traditionele website in te wisselen voor een vraaggestuurde website met een chatbot prominent op de homepage. Ook in MediMapp, het patiëntenpad van het Amsterdam UMC, is de chatbot geïmplementeerd zodat patiënten niet alleen zorgpadbegeleiding ontvangen, maar ook gebruik kunnen maken van de chatbot in de app en nog beter worden voorzien in hun informatiebehoefte.

De interactieve manier van informatievoorziening door middel van een chatbot blijkt succesvol. De cijfers laten zien dat er maandelijks zo’n 14.500 interacties met de chatbot zijn.

“Het grootste succes is dat bezoekers op een simpele manier snel bij de juiste informatie komen. Hierdoor kunnen we bezoekers online veel beter helpen.” Aldus Merel Wams – Manager Online Communicatie bij Amsterdam UMC.

Lees hieronder meer over de samenwerking tussen het
Amsterdam UMC, PEX life en MediMapp.