JBZ beoordeelt MediMapp met een 9

JBZ geeft MediMapp een 9 voor de zorgpaden op de afdeling oogheelkunde.

Sinds begin juni is de afdeling oogheelkunde in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) voorzien van het zorgpad ‘staar’ en ‘IVI’ (Injecties). Onder het zorgpad staar vallen onder andere diagnostiek, intake, onderzoeken en klinische – en poliklinische operaties. Het IVI zorgpad is een langduriger traject, voornamelijk bestaande uit een reeks van afspraken waarbij voorbereiding vanuit de patiënt een belangrijke rol speelt.

Onduidelijkheden of vragen vanuit een patiënt resulteren vaak in telefoontjes naar de poli. Bij beide zorgpaden speelt de patiënt een actieve rol, met name in de voorbereiding en nazorg. Patiënten moeten geregeld druppelen, zich goed inlezen over een behandeling of operatie en de juiste instructies volgen voor de nabehandeling. Dit vraagt om de juiste begeleiding en toegankelijke informatievoorziening, welke nu worden gerealiseerd via de app (MediMapp). 

“Juist bij de afdeling oogheelkunde is het belangrijk dat de patiënten goed voorbereid naar de poli komen, anders kan vaak een behandeling of operatie niet doorgaan en dat is zonde. Middels deze zorgpaden willen we de meeste vragen opvangen, zodat de poli zo optimaal mogelijk kan doorstromen. De poli wordt ontlast en patiënten ervaren een beter en duidelijker zorgtraject.”

Alina Vennes

Consultant bij MediMapp

Voorbeeld zorgpad MediMapp

Na de kick-off tussen MediMapp en het JBZ heeft de zorgorganisatie gedurende een week bijgehouden hoeveel telefoontjes er op de poli binnenkwamen en waarover. De meeste vragen waren gericht op wanneer een afspraak ingepland stond, hoe patiënten zich goed konden voorbereiden en andere afspraak gerelateerde informatie, zoals het meenemen van iemand naar een afspraak.

 

“We zijn vlak voor COVID-19 met deze zorgpaden gestart, dus midden in het traject waren we genoodzaakt anders te gaan werken. Ik ben zeer trots op het hele proces en de zorgpaden die wij samen hebben neergezet. Er is actief meegedacht vanuit het JBZ en samen hebben wij creatieve oplossingen weten te bedenken voor de problemen die werden aangekaart. Hierdoor hebben we prachtige resultaten weten te bereiken.”

Alina Vennes

Consultant bij MediMapp

De resultaten van de zorgpaden die live staan worden altijd verzameld en besproken tijdens de evaluatie, die deze zomer zal plaatsvinden. De evaluatie omtrent de samenwerking en werkwijze heeft reeds plaatsgevonden en hiervoor mag MediMapp een mooie 9 ontvangen. Momenteel wordt er al hard gewerkt aan de volgende zorgpaden. De komende weken zullen de orthopedie en fertiliteit live gaan in het JBZ.

Vaker updates ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in ontvang regelmatig nieuwe updates in je mailbox.