Skip to content

Nieuwe Medimapp-pilot bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) kunnen patiënten de komende maanden gebruik maken van een persoonlijke, digitale reisgids die je op ieder moment vertelt waar je je in het zorgproces bevindt, welke afspraken je hebt en met wie en hoe je je kunt voorbereiden. De MediMapp-applicatie die daarvoor zorgt, wordt door patiënten erg goed ontvangen en zorgt voor hoge betrokkenheid bij hun eigen zorgproces, zonder administratielast voor de zorgverlener.

 

Tot het najaar voert het JBZ een pilot uit met MediMapp-Portal. Al eerder gingen ze met elkaar in zee. Voor het zorgpad Mammacare draaide een pilot met MediMapp-Pathway. Patiënten met borstkanker kregen daardoor hun strikt persoonlijke zorgpad te zien op hun telefoon of computer. De digitale reisgids vertelt patiënten hoe op ieder moment hun zorgpad eruitziet en voorziet de patiënt van de juiste informatie uit het eigen elektronische patiëntendossier, zoals folders die voorheen werden meegegeven en allerlei e-healthtoepasssingen als vragenlijsten en dergelijke.

"Patiënten spreken over veel meerwaarde vanwege het overzicht in hun eigen zorgproces. Dat biedt zo veel duidelijkheid en inzicht. Patiënten voelen zich betrokken bij hun eigen zorg.”

- Rina Arkesteijn, programmamanager eHealth bij het JBZ

Hoog gebruik en hoge waardering door de patiënt

MijnJBZmap heet de mobiele applicatie. Voor de pilot van het zorgpad Mammacare bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis tekenden ze al een adoptiegraad van 77 procent op. Dat is bijzonder hoog voor een e-healthapplicatie. Voor MediMapp-Portal willen ze dezelfde hoge adoptie realiseren. Waarom is dat van belang? Rina Arkesteijn, programmamanager eHealth binnen het innovatieteam van het JBZ, legt uit: “Innovatie begint bij een hoog gebruik en hoge waardering door de patiënt. Patiënten spreken over veel meerwaarde vanwege het overzicht in hun eigen zorgproces. Dat biedt zo veel duidelijkheid en inzicht. Patiënten voelen zich betrokken bij hun eigen zorg.”

“We willen videobellen versneld invoeren en hebben hiervoor een koppeling gemaakt met een webcamconsult. Het is een voordeel dat MediMapp het videobellen geïntegreerd heeft in hun tijdslijn”

- Rina Arkesteijn, programmamanager eHealth bij het JBZ

Innovatie is bij het JBZ een proces waarbij het eigenaarschap in de praktijk ligt en niet bij het innovatieteam, vertelt Arkesteijn. “Voordat we innoveren is er altijd een zorgverlener betrokken die innovatie op de werkvloer doet landen. Voor MediMapp is dat oncoloog Maud Bessems. Zij had bij een andere zorgaanbieder al gezien dat MediMapp voordelen voor zowel patiënt als zorgverlener oplevert.” Ook tijdens de coronacrisis, legt Arkesteijn uit: “We willen videobellen versneld invoeren en hebben hiervoor een koppeling gemaakt met een webcamconsult. Het is een voordeel dat MediMapp het videobellen geïntegreerd heeft in hun tijdslijn.” Een groot pluspunt aan MediMapp is bovendien dat het gekoppeld is aan de gegevens van het EPD en géén administratielast oplevert voor de zorgverlener.

Jeroen Bosch Ziekenhuis voorloper op gebied van innovatie

Renée Langendijk is COO bij MediMapp. Innovatie staat bij Jeroen Bosch Ziekenhuis op een hoog niveau, zegt zij. “Ze zijn een volwassen sparringpartner voor een partij als wij.” Logisch, vindt Langendijk, dat veel ziekenhuizen met een schuin oog naar Jeroen Bosch Ziekenhuis kijken. “Ze zijn een toonaangevend ziekenhuis. Niet omdat ze zijn uitgeroepen tot ‘beste ziekenhuis’ door het AD. Maar omdat ze vooroplopen. Veel ziekenhuizen claimen e-health en digitaliseren hoog in het vaandel te hebben, maar het Jeroen Bosch Ziekenhuis doet het ook echt.”

Vaker updates ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in ontvang regelmatig nieuwe updates in je mailbox.