Skip to content

Kijkje achter de schermen; hoe wordt een zorgpad gedigitaliseerd?

De menselijke kant van een digitaal zorgpad

Alina Vennes is consultant bij Soulve Innovations en heeft al vijftien zorgpaden digitaal ingericht in MediMapp. Ze is medeverantwoordelijk voor de implementatie en configuratie van de producten die Soulve levert, zoals bijvoorbeeld MediMapp Analytics en MediMapp zorgpaden. Voor het inrichten van die zorgpaden werkt ze samen met de klant. Na een data analyse wordt het zorgpad besproken met de zorgverlener. Als alles uitgewerkt is wordt het zorgpad in MediMapp geïmplementeerd. Daar zet ze informatie in en dat moet natuurlijk kloppen met de werkelijkheid.

Implementatie van een zorgpad: wat komt er in het kort bij kijken?

Allereerst begint ze met een introductie meeting, waarin wordt kortgesloten wie en wat er nodig is voor het zorgpad. Ze vraagt informatie op die essentieel is voor de inrichting, zoals afspraakgegevens en stroomschema’s van behandelpaden – een verzameling van input die ze kan gebruiken voor de analyse van een zorgpad. In de eerste inhoudelijke sessie legt ze uit hoe MediMapp werkt en wat het proces wordt. Ze laat een demo zien en gaat vanaf dan aan de slag met een structuuranalyse en het bouwen van de zorgpaden. Dat vraagt om een inhoudelijke toets, waarbij het gaat om vragen als “Welke afspraken horen bij dit zorgpad?” en “Wat is de fasering?”.

Daarna komt het content gedeelte, waarin informatievoorziening voor de patiënt wordt klaargezet in visuele ‘haltes’ – denk daarbij aan folders, afspraakherinneringen of beschrijvingen van een consult. Zo kan ze daadwerkelijk vooruit plannen wat wanneer komt.

Dan krijgt de klant een ingerichte demo te zien waar alle uitkomsten in verwerkt zijn. Aan de hand daarvan wordt nog een laatste check gedaan en worden eventuele wijzigingen aangepast. Als dat allemaal verwerkt is, krijgt de klant een instructiesessie en gaat het live.

Structuuranalyse: hoe werkt dat?

“We beginnen met het ophalen van afsprakenlijsten van patiënten en kijken dan naar verschillende typen afspraken, welke afdelingen en afspraakcodes daarbij horen en wat de rode draad is bij de verschillende patiënten. Daarmee creëren we inzicht in de afspraken, beginpunten en fases die vaak terugkomen”, zegt Alina. Zo stelt ze vast wat de fasering is per zorgpad, in samenhang met stroomschema’s en behandelplannen vanuit de afdeling. En zo zit er ook een beetje administratie in; het is eigenlijk een soort controle om te kijken wat er in de praktijk gebeurt, zodat er in de structuursessie een gevalideerd zorgpad ligt.

Elk zorgpad en ziekenhuis is anders

Het is voor Alina van hoofdzakelijk belang de klant mee te nemen in de werking van het product, elke keer opnieuw. “Die samenwerking tussen klant, patiënt en zorgverlener maakt het ook leuk om te doen, omdat je natuurlijk de beste vorm van het product wilt leveren. Wanneer ervaart de klant het alseen succes? Daar kijk ik naar en dat gaan we waarmaken met het team. Het is het allerleukst om aan het eind van het proces te weten dat zij er daadwerkelijk iets aan hebben en geholpen zijn”, zegt ze.

Het analyse-stukje en het samenwerken met de verschillende ziekenhuizen en zorgverleners is voor haar het leukst: “Je werkt telkens weer samen naar een eindresultaat en het geeft energie als er dan een kwaliteitszorgpad staat dat je met gezamenlijke inspanning voor elkaar hebt gekregen.”

Innovaties op de planken: minder stress voor de zorgverlener

Het is een feit dat zorgverleners druk zijn, dus de planning van sessies met verschillende disciplines kan soms even duren. Juist nu met Corona is het nog lastiger om sessies te plannen, maar daar staat tegenover dat zorgpersoneel wel een helpend handje kan gebruiken. Daar komt MediMapp bij kijken. Er zitten bijvoorbeeld nieuwe functies in de configuratie van MediMapp. Zo worden ziekenhuis-brede meldingen nu ook uitgerold in pushberichten, waardoor meer patiënten gebruik zullen maken van de applicatie en kunnen ziekenhuizen hun content leeftijdsgebonden aanpassen, naar bijvoorbeeld kinderen of jongvolwassenen. Zo wordt de zorg persoonlijker.

“Ook zijn we al een tijdje bezig met een specifiek zorgpad voor Genderdysforie en Schisis die binnenkort live gaan. Dat zijn best complexe, maar vooral ook leuke zorgpaden, waar veel disciplines bij komen kijken. Ik kijk echt uit naar die livegang!”, zegt Alina.

Een stukje menselijkheid

Elk project leert Alina bij. “We zijn druk bezig met de implementatie van zorgpaden in meerdere ziekenhuizen en dat is een behoorlijk technisch vernuft. Je blijft ontwikkelen met de content en informatie die je krijgt als Consultant, dus bij elke implementatie groei ik daar in. Dan kan ik beter advies geven bij het volgende project, zowel technisch, als inhoudelijk, als over het proces. Dat vind ik mooi.”

Live zorgpad bekijken

Ook een zorgpad implementeren in uw zorgorganisatie? Of wilt u een businesscase ontvangen? Laat het ons weten via info@soulve.nu.

Wilt u eerst een kijkje nemen hoe een digitaal zorgpad in de praktijk werkt? Meld je dan aan voor de webinar! 

Vaker updates ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in ontvang regelmatig nieuwe updates in je mailbox.