Skip to content

MediMapp API feestelijk gelanceerd met actie voor deelnemende ziekenhuizen

“Datawarehouse kan binnen een week gevuld worden met MediMapp zorgpaden"

Het Radboudumc heeft het al uit mogen proberen: een software-interface die communicatie tussen onze applicaties faciliteert – de MediMapp API. En waarom? Zodat ziekenhuizen digitale zorgpaden ook kunnen gebruiken om op te sturen en op te rapporteren. Dit helpt ook om te zorgen dat Business Intelligence dan niet meer zorgpaden hoeft te interpreteren of construeren op basis van gegevens uit andere systemen. Deze interpretatie van zorgpaden is in de praktijk vaak lastig en tijdrovend. In MediMapp is deze informatie over zorgpad structuren reeds vastgelegd op basis van data-analyses en een uitgebreide implementatie met de zorgprofessionals. Vanaf heden is het mogelijk om deze MediMapp zorgpaden ook voor stuurinformatie en overige data-analyses te gebruiken en uit te lezen via de MediMapp API.

Een technisch verhaal versimpeld

Anna Geraedts is Research & Development Manager bij Soulve en legt het uit: “MediMapp zorgpaden bevatten algoritmes die op basis van brondata uit het EPD het zorgpad creëren. Dat is redelijk ingewikkeld om te doen. Wat onze kernmissie is, is dat de zorg vanuit zorgpaden gaat denken en handelen. Het doel is dat alle betrokken stakeholders in een zorgtraject vanuit datzelfde zorgpadmodel gaan werken. Dus dat dat niet alleen maar iets is waar de patiënt mee te maken heeft, maar dat de zorgverlener en de zorgmanager daar vanuit ook kunnen sturen. Wat de MediMapp API doet om dat te faciliteren, is dat we de zorgpaden die we inzichtelijk maken in onze software, beschikbaar stellen in data. En dat is met name handig voor Business Intelligence of IT-afdelingen, die het normaal gesproken zelf terug moeten zoeken. Dat is nogal een tijdrovende klus, dus het gebruiken van de API scheelt een heel stuk in je efficiëntie.”

Ziekenhuizen doen steeds meer met data. Soulve wil vanuit haar missie dat het zorgproces in ziekenhuizen centraal komt te staan. Het mooie is dat via de MediMapp API deze informatie terug wordt gegeven aan het ziekenhuis. Die zorgprocessen kunnen dan ook in andersoortige rapportages gebruikt worden door BI-afdelingen – denk bijvoorbeeld aan stuurinformatierapportages, capaciteitsplanningen, financiële rapportages, enz. De API fungeert dan als leidraad voor rapportages waarbij het logisch is dat het zorgproces en het zorgpad als filosofie gehanteerd worden voor het doel van de rapportage.

Geraedts werkte in dit proces samen met product owner Coen Stout: “We zijn trots! Het is een zeer moderne manier van informatie teruggeven en de API kan op verschillende manieren bevraagd worden. Zo kunnen we meerdere behoeftes vervullen in één technische oplossing. We zijn tot beide nu in staat en dat maakt het een mooie innovatie.”

“En dat is met name handig voor Business Intelligence of IT-afdelingen, die het normaal gesproken zelf terug moeten zoeken. Dat is nogal een tijdrovende klus, dus het gebruiken van de API scheelt een heel stuk in je efficiëntie.”

Anna Geraedts - Research & Development Manager bij Soulve Innovations

Noodzaak om intern zorgpad-interpretatie te maken

Nog niet overtuigd? We zetten het even op een rijtje voor u. De metadata over de structuur van een MediMapp zorgpad ontbreekt in het EPD van het ziekenhuis. Hierdoor ontstaat noodzaak om intern een interpretatie van het zorgpad te maken voor BI doeleinden. Dit heeft drie nadelen:

  1. Het kost een BI-afdeling relatief veel tijd om voor elk zorgpad een eigen model te gaan ontwikkelen op basis van gegevens in het EPD. De API zorgt dat relatief snel de benodigde informatie in handen is voor gebruik buiten de patiëntenvoorlichting.
  2. De informatie die de BI-afdeling interpreteert komt mogelijk niet exact overeen met het procesmodel gehanteerd in de zorgpaden, waardoor er verschillen in definities of logica ontstaan. Met de API werkt iedereen met hetzelfde model.
  3. Zorgpad modellen op verschillende plekken is lastig en uitgebreid in beheer, omdat de BI-afdeling op meerdere punten, namelijk het EPD, Medimapp en in de BI tool deze procesdata moet gaan bijhouden. Met de API wordt dit gestroomlijnd.

Het enige dat de BI afdeling hoeft te doen is de data uit de MediMapp API toe te voegen aan het datawarehouse.

Radboudumc leidt de weg, volgt u ook?

Het idee om een API te maken kwam vanuit gesprekken met de BI-afdeling van het Radboudumc. De behoefte aan de mogelijkheden van een API was geboren en zo geschiedde: ze maken er sinds kort gebruik van. Ieder ziekenhuis dat het MediMapp Pathway product gebruikt voor één of meerdere zorgpaden kan gebruik maken van die API. Alle bestaande zorgpaden zijn beschikbaar binnen de API.

Welke stappen neemt u om de MediMapp API te verkrijgen?

  • Neem contact op met uw accountmanager voor de actievoorwaarden en een voorstel.
  • Soulve stelt de techniek beschikbaar; binnen één week al te gebruiken na start traject.
  • De BI-afdeling kan de API ‘aanzetten’, waardoor de communicatielijn gestart wordt met een datawarehouse.
  • De BI-afdeling ontvangt de technische documentatie en inloggegevens tot alle benodigde zorgpadinformatie.

Maakt u gebruik van MediMapp zorgpaden en wilt u de API aanschaffen? Dat kan nu met 20% korting* bij een 3-jarig contract. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. 

Wilt u ook een digitaal zorgpad implementeren binnen uw ziekenhuis, waardoor u deze API ook kunt gebruiken? Laat het ons weten via info@soulve.nu.

Vaker updates ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in ontvang regelmatig nieuwe updates in je mailbox.