Recordaantal: 90.000 maandelijkse logins patiëntportaal LUMC

LUMC ziet verdubbeling aantal gebruikers met inzet MediMapp Portal in 2021

Maart 2021 telde maar liefst 90.000 inlogs (door 21.000 patiënten), 16.890 ingevulde vragenlijsten en meer dan 2.250 verstuurde e-consulten”, zegt het LUMC. Marijke de Vries, Projectleider bij het LUMC, is te spreken over deze cijfers. De verdubbeling in gebruik is volgens het medisch centrum te danken aan zowel de pandemie, als de voordelen die digitale zorgpaden met zich meebrengen en de al langer bestaande behoefte van zorgverleners en patiënten om digitaal geholpen te worden. En dat gebeurt met behulp van het MediMapp portaal, in de huisstijl van het LUMC.

MijnLUMC verkleint de afstand in zorg tijdens pandemie

De coronapandemie eist uit nood meer afstandszorg en wakkert de behoefte aan digitale hulpmiddelen aan. MijnLUMC biedt de patiënten van het Leids Universitair Medisch Centrum onder andere videoconsulten, informatievoorziening, vragenlijsten en de kans tot het veilig delen van gegevens en foto’s.

Ook zorgt het patiëntportaal ervoor dat zorgverlener en patiënt gemakkelijk in contact komen met elkaar en verloopt het zelf regelen van medische zaken makkelijker dankzij mijnLUMC.

 

Patiëntportaal LUMC

Ook concludeert het LUMC dat dankzij de vragenlijsten die de patiënt vooraf invult, telefonisch contact tijdens consulten minder lang duurt. Het LUMC laat weten veel voordelen te ervaren en heeft twee zorgprofessionals gevraagd om hun mening over patiëntportaal mijnLUMC:

  • Jeanette Wigbers, neuromusculair verpleegkundige LUMC “Een patiënt had net een e-consult verzonden via mijnLUMC. Daarin vertelde hij dat hij meer klachten ervoer. Op basis van de klachten belde ik hem direct, wat hij erg fijn vond. En als een patiënt de telefoon niet kan opnemen tijdens het telefonisch spreekuur, stuur ik degene een e-consult.”
  • Sandra Dieben, fertiliteitsarts LUMC “Deze snellere werkwijze is prettig, zeker in een tijd dat de zorg onder druk staat. Goede voorlichting via het portaal en communicatie via e-consulten leveren mij tijdwinst op, wat de zorg aan de patiënt ten goede komt. Gegevens worden ook direct in het elektronisch patiëntendossier (EPD) vastgelegd en zijn later makkelijk na te lezen, ook door patiënten zelf. Het is veel fijner als je een spannende labuitslag leest terwijl je thuis naast je partner zit, dan dat je gebeld wordt in de rij bij de supermarkt. Natuurlijk blijft laagdrempelig persoonlijk contact – telefonisch of live – daarnaast belangrijk.”

“Een patiënt had net een e-consult verzonden via mijnLUMC. Daarin vertelde hij dat hij meer klachten ervoer. Op basis van de klachten belde ik hem direct, wat hij erg fijn vond. En als een patiënt de telefoon niet kan opnemen tijdens het telefonisch spreekuur, stuur ik degene een e-consult.”

● Jeanette Wigbers, neuromusculair verpleegkundige LUMC

MediMapp digitaal zorgpad binnen het LUMC

“Samen met de positieve reacties van patiënten laten ze zien dat het portaal hen grote voordelen biedt”, zegt Marijke. “…een handig overzicht van geplande afspraken, opnames en labuitslagen. Zo zijn patiënten goed voorbereid op afspraken en kunnen ze beter meebeslissen over hun behandeling.” Ze voegt toe dat patiënten die digitaal minder vaardig zijn, altijd alternatieven aangeboden krijgen.

In 2021 worden de functionaliteiten van mijnLUMC uitgebreid en zullen meer afdelingen van het Leids Universitair Medisch Centrum het patiëntportaal gaan gebruiken.

Wilt u zelf ook een patiëntportaal implementeren binnen uw afdeling of ziekenhuis? Laat het ons weten via info@soulve.nu.

Digitaal zorgpad MediMapp mobiel

Bekijk hier alle oplossingen die MediMapp biedt!

Benieuwd naar alle mogelijkheden die MediMapp aanbiedt? Bekijk dan onze whitepaper!

Vaker updates ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in ontvang regelmatig nieuwe updates in je mailbox.