Skip to content

Is MediMapp een PGO? CEO MediMapp zegt: “Juist véél meer dan dat”

Klassieke PGO’s lossen een probleem op dat er niet is, vindt Vincent Schot

“Er zijn in Nederland alleen al 8.000 huisartsen, 70 ziekenhuizen en net zoveel EPD-systemen. Voordat we dat allemaal aan elkaar hebben geknoopt, zijn we vijf jaar verder en zijn er mensen overleden of hebben ze onvoldoende service gehad. We hebben de tijd niet om erop te wachten. Voor veel mensen is de huidige zorg een doolhof.”

Vincent Schot

Vincent Schot is de Founder, CEO en Chief Executive Officer van MediMapp. 

Als eindverantwoordelijke heeft hij drie grote doelen: MediMapp laten groeien, nieuwe producten lanceren en de zorgmarkt veranderen.

Vincent Schot
CEO MediMapp

Het is nogal een discussie vandaag de dag; wat valt er nu precies onder een Persoonlijke Gezondheids Omgeving en wat niet? Vincent Schot, Founder en CEO van MediMapp, legt uit dat het originele idee van een PGO was, dat de patiënt zowel eigen zorgdata in moet kunnen zien, als er iets mee moet kunnen doen. Maar dat is volgens hem niet helemaal het doel dat klassieke PGO’s kunnen bereiken.

Wat is het idee van de klassieke PGO?

Allereerst is een PGO de opvolger van het PGD, het Persoons Gebonden Dossier. De reden van het bestaan van de PGO is als volgt: “Het idee van de overheid was, toen ik hiermee begon tien jaar geleden, dat ziekenhuizen gebruik zouden moeten maken van een PGD, een Persoons Gebonden Dossier. Dat er één systeem moest komen waar alle data van de patiënt in zou zitten. Je kunt daar als patiënt in zien wie jouw gegevens bekijkt, wat je medicijnen zijn, je labuitslagen, je allergieën. Gedurende de jaren werd dat een PGO, omdat er niet alleen data in moest staan, maar de patiënt er ook dingen in moest kunnen doen, zoals afspraken maken, labuitslagen opslaan of vragenlijsten invullen,” zegt Vincent.

Een klassiek PGO is geclusterd naar verschillende functionaliteiten en aandachtsgebieden, zoals thuismonitoring, afspraken en labgegevens. PGO’s zijn, net als EPD’s, vaak een verzamelbak van verschillende functionaliteiten; alle data komt samen in één systeem. Vincent vindt niet dat MediMapp daarom onder de klassieke definitie van een PGO valt.

Een klassiek PGO zorgt er namelijk voor dat de patiënt in één systeem over alle gegevens kan beschikken, van alle betrokken zorgverleners, daar toestemming op kan verlenen en mee kan interacteren. MediMapp laat echter alle data gedecentraliseerd op hun bestaande plek (bijvoorbeeld het EPD) staan, kan toestemming eventueel decentraal ophalen en derde toepassingen gebruiken voor andere functionaliteiten. Het biedt een kapstok om zorgdata, zorgproces en andere toepassingen slimmer te gebruiken. De MediMapp biedt dus wel hetzelfde eindresultaat als een klassiek PGO, maar bereikt dat op een andere manier; het vormt een intelligentie laag bovenop de bestaande infrastructuur.

Als je een schroevendraaier koopt, kun je daar één ding mee doen en dat is schroeven in en uit een object draaien. MediMapp is een Zwitsers zakmes.”

Vincent Schot, CEO - MediMapp

Digitaal zorgpad MediMapp

Hoe doet MediMapp dat dan?

“Wij halen gegevens real time op wanneer ze nodig zijn en vergeten ze weer, zodat de informatie altijd relevant is. Dat is veel veiliger dan alle data centraliseren op één plek of binnen één systeem. We faciliteren dan ook geen gegevensuitwisseling tussen systemen, maar lezen de gegevens slechts wanneer ze nodig zijn. Dit voorkomt allerlei andere problemen, zoals het synchroniseren van gegevens als ontbrekende implementatie van standaarden om tussen systemen te kunnen uitwisselen. De toestemming van de patiënt tot het inzien van data kan via MediMapp ook decentraal opgehaald worden. Daarin verschilt MediMapp van een klassiek PGO. Het concept van een klassiek PGO is het centraliseren van de data zodat dit als een leidraad kan dienen. En dat is een oplossing voor een probleem dat er helemaal niet is, naar mijn mening. Je kunt de data prima op de locaties laten en ook toepassingen bieden.”

Vincent gelooft dan ook niet in een separaat supersysteem voor de patiënt waarin hij of zij een eigen werkelijkheid kan creëren. Het idee van MediMapp is daarom ook dat de arts, zorgmanager en patiënt allemaal naar hetzelfde gaan kijken. Nu is het nog zo dat de arts zijn eigen systeem heeft en de patiënt toestemming moet geven. Dus in principe houdt iedereen alles nog voor zichzelf. “Terwijl ik denk, leg het in het midden neer en kijk samen naar exact hetzelfde overzicht.”

Vincent aan tafel bij het Mobile Healthcare Event in oktober 2020 (klik op de afbeelding om de video te bekijken)

Waarom is de vraag “Is MediMapp een PGO?” belangrijk om te beantwoorden?

Vincent heeft er een passie en levensmissie in gevonden de huidige zorg te willen digitaliseren, innoveren en verbeteren. “Het EPD van een arts is over het algemeen moeilijk werkzaam, want hij heeft zomaar 27 tabbladen open staan en is langere tijd bezig om iets te vinden. Soms zien zorgverleners door de bomen het bos niet meer. MediMapp redeneert vanuit een tijdslijn die altijd klopt, altijd met de patiënt meebeweegt en kan bestaan uit input van meerdere instellingen. Dus als de arts iets verandert in het EPD, krijg je direct een notificatie en synchroniseert de tijdslijn van de patiënt. Het is dus gericht op hetgeen dat jij als zorgverlener of patiënt -nu- nodig hebt en al het andere krijg je alleen als je daar om vraagt.”

Volgens Vincent is de vraag van groot belang. Er wordt namelijk nogal zwart-wit gedacht soms: “Óf je bent een PGO, óf je bent het niet.” Er zijn twee risico’s bij deze gedachtegang:

  • De overheid is hier vanuit beleid en subsidies op aan het inzetten. Er worden door zowel de overheid als zorgverzekeraars financiële middelen beschikbaar gemaakt. “Dus iedereen springt op het PGO-paard, met het idee dat dat de oplossing gaat worden. Ik ben bang dat mensen, net als bij het landelijk EPD tien jaar geleden, van een koude kermis thuiskomen. Het kost veel geld, maar lost niet op wat het belooft.”
  • In het buitenland, bijvoorbeeld Engeland, Zweden en Oostenrijk, worden klassieke PGO’s niet voldoende actief gebruikt in de praktijk. “Minder dan tien procent van de mensen daar gebruikt PGO’s wekelijks, daar waar goede e-Health toepassingen zoals MediMapp op zeventig procent gebruik zitten. We lopen daarin voor, omdat we goed geïntegreerd zijn met veelgebruikte EPD’s en beter zijn ingesloten in het zorgproces.”

“Het EPD van een arts is over het algemeen moeilijk werkzaam, want hij heeft zomaar 27 tabbladen open staan en is langere tijd bezig om iets te vinden. Soms zien zorgverleners door de bomen het bos niet meer. MediMapp redeneert vanuit een tijdslijn die altijd klopt, altijd met de patiënt meebeweegt en kan bestaan uit input van meerdere instellingen.”

Vincent Schot, CEO - MediMapp

MediMapp wordt door steeds meer zorginstellingen en/of regio’s ingezet als PGO-oplossing. Zo zetten Radboudumc en het CWZ onder andere MediMapp Shared Care in om het zorgpad Prostaatkanker samen te kunnen tonen aan de patiënt die bij beide ziekenhuizen onder behandeling is. Tevens is MediMapp in gesprek met enkele regio’s om op bredere schaal in te gaan zetten. MediMapp Shared Care biedt een PGO voor zowel de patiënt als de arts. Zo kan de arts de gehele flow van de patiënt inclusief de relevante dossier items volgen. Zou u graag in gesprek gaan met Vincent? Mail dan naar info@soulve.nu.

Meer weten over MediMapp?

Benieuwd hoe MediMapp in de praktijk werkt? Neem dan gratis deel aan onze webinar op 20 mei en krijg direct een demo!

Vaker updates ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in ontvang regelmatig nieuwe updates in je mailbox.