Skip to content

Adoptie een onbegonnen strijd? MUMC+ heeft de oplossing

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Adoptie een onbegonnen strijd? MUMC+ heeft de oplossing

Hoe zij zorgen dat patiënten hun portaal snel en goed gebruiken

Bij gebruik van MediMapp implementeren we standaard een of meerdere zorgpaden. Niet alle patiënten zullen de zorgpaden gebruiken; sommige mensen zullen niet voldoende met digitale applicaties om kunnen gaan, sommigen kiezen er bewust voor om pas na behandeling hun zorgpad in te zien om het te verwerken.

Het is niet altijd te beïnvloeden hoe een applicatie wordt gebruikt – de adoptie van een e-health tool of applicatie als MediMapp, hangt onder andere af van de uitleg die u geeft aan uw patiënten. Om een mooi voorbeeld te geven, zoomen we in op onze nieuwe partner Maastricht UMC+, die deze zomer gebruik zal gaan maken van maarliefst zes nieuwe digitale zorgpaden.

MijnZorg patiëntenportaal Maastricht UMC+

De zorgpaden Fecale Incontinentie, Lage Rugpijn en Parkinson waren in juli al te gebruiken via de app MediMapp (iOS & Android) en de website: mijnzorg.mumc.nl. Deze maand zullen de zorgpaden Hoofd Hals Oncologie, Acute MDL en MDL IBD hun entree maken.

Maastricht UMC+ heeft heel overzichtelijk op hun website uitgelegd staan hoe patiënten in moeten loggen via de website: mijnzorg.mumc.nl, of via de app van MediMapp (voor iOS en Android). Stap voor stap wordt uitgelegd hoe patiënten gebruik kunnen maken van de applicatie, wat de functionaliteiten zijn en waar ze informatie kunnen vinden. Naar onze mening is dit een zeer goede manier om patiënten in te lichten over de mogelijkheden van MediMapp en daarmee de adoptie te verbeteren. En natuurlijk werkt dit ook via een papieren folder, zodat ook minder digitaal-georiënteerde patiënten de applicatie goed kunnen gebruiken. Bovendien is deze methode voor iedere applicatie te gebruiken.

Maastricht UMC+ begint met de uitleg van het patiëntenportaal “MijnZorg” – echt bij stap 1. Het MUMC+ heeft alle stappen verduidelijkt met afbeeldingen erbij.

“MijnZorg is een digitale gids voor uw behandeling in het ziekenhuis. MijnZorg geeft u op ieder moment de juiste informatie over uw ziekte en behandeltraject. Zo kunt u zich zo goed mogelijk voorbereiden op wat u te wachten staat. De applicatie werkt op uw telefoon, tablet en computer. MijnZorg is dus overal beschikbaar: thuis, in het ziekenhuis of onderweg.”

- Maastricht UMC+

Startpagina

De eerste keer dat u inlogt bij MijnZorg krijgt u een scherm te zien met de algemene voorwaarden. Deze moet u accepteren om gebruiken te maken van MijnZorg. Vervolgens ziet u de startpagina van MijnZorg. Wanneer u de keren daarna inlogt, komt u direct op de startpagina van uw afsprakenoverzicht.

Het afsprakenoverzicht

In dit overzicht ziet u uw persoonlijke tijdlijn. Op deze lijn ziet u alle data waarop voor u een contactmoment met het Maastricht UMC+ gepland staat. Dit kunnen alle soorten afspraken zijn; poliklinische afspraken en videoconsulten, dagbehandelingen, opnames, operaties en radiologisch onderzoeken.

Uw tijdlijn

Als u een geplande afspraak in uw tijdlijn aanklikt, komt u op een pagina met belangrijke informatie over die afspraak. Hieronder leggen we uit wat de verschillenden onderdelen op de pagina’s betekenen.

Kolom links

In de kolom links vindt u praktische informatie over uw afspraak, zoals tijd, afdeling, locatie en routenummer. Verder ziet u hier meestal de naam en de foto van de arts met wie u de afspraak hebt.

Kolom midden

In de middelste kolom vindt u informatie die speciaal voor dit contactmoment geldt. Bijvoorbeeld een folder over het onderzoek dat u zult ondergaan.

Kolom rechts

In de kolom rechts vindt u allerlei tips hoe u zich zo goed mogelijk kunt voorbereiden op dit contactmoment.

Meer informatie

Bij sommige afspraken vindt u extra informatie, bijvoorbeeld hoe een onderzoek gaat plaatsvinden.

Deze uitleg gaat zo nog iets langer door op hun website. Het artikel is geschreven door het MUMC+ zelf: zie https://www.mumc.nl/mijnzorg. Zoals zij dit hebben neergezet is elk onderdeel duidelijk uitgelegd en zal de adoptie mogelijk sneller hoger uitvallen.

Ook benieuwd of uw patiënten MediMapp zouden gebruiken en wat ze daarbij zouden krijgen?

Vaker updates ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in ontvang regelmatig nieuwe updates in je mailbox.