Skip to content

Eenheid en overzicht op de werkvloer: wat elke CMIO en innovatiemanager moét weten

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Eenheid en overzicht op de werkvloer: wat elke CMIO en innovatiemanager moét weten

Een brug slaan tussen de zorg en techniek is eenvoudiger dan u denkt

Digitaliseren, digitaliseren, digitaliseren: het komt ongetwijfeld vaak voor op de agenda van uw vergadering. Hoe gaan we het doen? Hoe zit het met capaciteit? Hoeveel tijd hebben we voor integraties? Hebben we niet al genoeg digitale systemen? Raken mijn collega’s niet oververmoeid van alle eHealth toepassingen die we al gebruiken? En rijzen de kosten niet de pan uit? Het zijn allemaal terechte vragen. De overvloed aan informatie, en de vele meningen in en over de zorg hebben invloed op uw taak als CMIO of innovatiemanager.

Digitale zorgpaden zorgen voor minder vragen

Het eerste antwoord is simpel, effectief en binnen handbereik: digitale zorgpaden. MediMapp Care Pathways stelt ‘de juiste informatie op het juiste moment’ centraal en zorgt ervoor dat het zorgproces gestroomlijnd in één tijdlijn zichtbaar is, voor zowel patiënt als zorgverlener. De patiënt is goed voorbereid en uw collega’s kunnen in een oogopslag zien waar de patiënt zich in de tijdlijn bevindt. Belangrijke informatie én functionaliteiten worden namelijk gepresenteerd op een context-relevante en overzichtelijke manier, precies wanneer het nodig is. Geen overload aan informatie betekent rust op de werkvloer. Dat is stap 1. Wat kan dat betekenen?

Goed geïnformeerde patiënten =

  • Consulten worden efficiënter én korter;
  • Aanzienlijk minder annuleringen van consulten en operaties;
  • De Helpdesk ontvangt maar liefst 33% minder telefoonverkeer;
  • Kosten worden bespaard door de effectiviteit van de bovenstaande punten.

Vervolgens wilt u uw collega’s meekrijgen op de golf van het digitaliseren. Dat begint bij het begin: hun pijnpunten. Te weinig tijd voor de patiënt, weinig overzicht en teveel administratie. Ook dit is snel op te lossen. MediMapp tilt als het ware de last voor uw collega’s en vergt geen administratie omdat het slechts een viewer op het EPD is – er hoeft niets aan toegevoegd te worden bovenop de gebruikelijke informatie in het EPD. Hierdoor kunt u zorgen dat administratielast bij de bron wordt behouden en dat er maar één systeem nodig is om het overzicht te bewaren. Op zijn beurt houdt de zorgverlener dan ook meer tijd over en is de cirkel rond voor stap 2.

MediMapp CMIO

De beste tip: geef de patiënt meer regie

Terug naar administratielast oplossen: de patiënt kan met MediMapp Care Pathways en MediMapp Portal zelf informatie toevoegen aan het EPD. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het invullen van vragenlijsten of het maken van afspraken. En het gebruiken van eHealth tools als Medify, Brightfish of WebCamConsult. Ook zo blijft er meer tijd over voor daadwerkelijke zorg. It’s that simple.

Stuurinformatie drukt de kosten: verbeter uw processen

De digitale zorgpaden waar we het net over hebben gehad kunnen meer uitkomsten bieden. Letterlijk en figuurlijk. U moet interne processen draaiende houden en dat gebeurt niet snel genoeg. Wat we vaak zien is dat zorginstellingen gebruik moeten maken van verouderde data die zij terugkrijgen. Dat stimuleert u en uw collega’s natuurlijk niet om het EPD gemotiveerd bij te houden. Dat weten wij als geen ander en daarom hebben we MediMapp Analytics ontwikkeld.

Om deze uitleg kracht bij te zetten, reciteren we graag een stukje van het recente interview met CMIO en oncologisch hoofdhalschirurg Guido van den Broek en programmamanager Carla Smits-Caris. Beiden zijn werkzaam bij Radboudumc en houden zich bezig met de verbetering, innovatie en digitalisering van hun zorg.

Realtime data biedt mogelijkheid tot relevante verbetering
“Eén keer per jaar stuurinformatie is natuurlijk fijn, maar dan loop je achter de feiten aan. Nu kunnen we er veel vaker naar kijken en zijn de cijfers relevant en recent. Dan ben je veel sneller met handelen. Het helpt echt,” benoemt Carla, “De basisregistratie is erg belangrijk. Hoe beter er geregistreerd wordt in de systemen, hoe beter de stuurinformatie wordt. Doordat stuurinformatie inzichtelijk wordt voor onze artsen en zij nog zien wat er mist, stimuleert het ook weer om nóg beter te registreren in het EPD,” zegt Carla. Het opent deuren wanneer gedefinieerde verbeterprocessen druk op de zorg reduceren.

Inzicht brengt rust op de werkvloer
“Je krijgt inzicht in wat je doet. We maken zo transparant wat we aan zorgkwaliteit leveren. We gaan steeds meer digitaal transformeren en meer hulpmiddelen gebruiken waarmee we zo’n dashboard kunnen vullen. Maar dat vergt een bepaalde overgang. Artsen moeten op een andere manier gaan werken en registreren. Door zo’n dashboard te tonen in Analytics, merk ik dat het voor veel collega’s duidelijk wordt waarom ze precies registreren. Je krijgt zo een verandering binnen de beroepsgroep en kunt sneller richting geautomatiseerde zorg gaan. En dat heeft gewoon een heleboel andere voordelen,” zegt Guido.

Stuurinformatie verbeterprocessen =

  • Consulten worden minder of meer frequent, afhangend van de behoefte;
  • Relevante, real-time data waar direct op geacteerd kan worden;
  • Kosten worden bespaard door de effectiviteit van de bovenstaande punten.
MediMapp dashboard

Het zorgnetwerk: ga voor één tijdlijn bij meerdere zorgaanbieders

Tot slot snijden we het onderwerp nu, na livegang van de pilot van Shared Care, nogmaals aan: zorg kán samen met de zorginstelling waarmee u werkt uniform worden aangeboden. Een MDO op zichzelf is niet voldoende bij daadwerkelijke samenwerking met andere ziekenhuizen; vaak is meer  relevante patiëntinformatie benodigd die digitaal bekeken kan worden. Middels Shared Care kan informatie ingezien worden bij andere MediMapp zorgaanbieders. Ook daarvoor is MediMapp te gebruiken:

Hoe werkt dat?
MediMapp Shared Care heeft een real-time koppeling met verschillende EPDs. Hierdoor wordt de tijdlijn van de patiënt verrijkt met afspraken vanuit meerdere zorginstellingen. Shared Care zorgt ervoor dat zowel zorgverleners als patiënten goed geïnformeerd zijn wanneer het zorgpad ziekenhuis-overstijgend te werk gaat. Het biedt simpelweg inzage in alle afspraken en het medisch dossier, van meerdere zorgaanbieders, in één tijdlijn.

Uw netwerk inzetten m.b.v. het nieuwe Shared Care =

  • De patiënt ziet geheel efficiënt en overzichtelijk alle afspraken in één tijdlijn;
  • U en uw collega’s zien hetzelfde zorgpad en hebben realtime toegang tot de nieuwe informatie van de andere zorgaanbieder;
  • Kosten worden bespaard door de effectiviteit van de bovenstaande punten.

Bent u benieuwd wat MediMapp voor uw zorginstelling kan betekenen?

Neem dan deel aan de live webinar op 21 oktober 2021.

Vaker updates ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in ontvang regelmatig nieuwe updates in je mailbox.