Skip to content

ErasmusMC: “Door deze extra aandacht verlagen we zorgkosten en verbetert leefstijl”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

ErasmusMC: "Door deze extra aandacht verlagen we zorgkosten en verbetert leefstijl"

Complexe onderzoeken aan de basis van een nieuw zorgplatform

Prof. dr. Régine Steegers-Theunissen is hoogleraar Periconceptie Epidemiologie op de afdeling Verloskunde en Gynaecologie en Kindergeneeskunde/Neonatologie (zorg voor zieke of vroeg geboren baby’s). Binnen het Erasmus MC leidt zij twee onderzoekslijnen.

Enerzijds onderzoekt zij met haar onderzoeksgroep de invloed van voeding- en leefstijlfactoren op biologische processen in de periconceptionele periode die van invloed zijn op de kwaliteit van zaad- en eicellen, bevruchting en de eerste ontwikkelingen van het embryo en de placenta. Het doel hiervan is o.a. om te ontdekken welke mechanismen beïnvloedbaar zijn, zodat de zwangerschapskansen en uitkomst voor moeder, vader en kind verder kunnen verbeteren.

Voor dit onderzoek is in 2009 het Rotterdam Periconceptie cohort opgezet en ingebed in de patiëntenzorg. “Vroege echoscopische en virtual reality data worden verzameld en geanalyseerd samen met gedetailleerde voedings-, leefstijl- en medische gegevens en biomarkers. De resultaten van dit onderzoek vertalen we niet alleen in publicaties en proefschriften, maar ook in adviezen en eHealth leefstijl coachingsprogramma’s bestemd voor paren met een kinderwens. En voor de zorgverleners als ondersteuning van de medische zorg,” zegt Prof. dr. Steegers-Theunissen.

ErasmusMC

Over de afdeling Verloskunde en Gynaecologie en subafdeling Neonatologie

De topklinische zorg van deze afdeling profileert zich onder andere in de behandeling van koppels met subfertiliteit, zwangeren met ernstige hart- en vaatziekten, zwangerschapscomplicaties zoals (ernstige) zwangerschapsvergiftiging, ernstige foetale groeivertraging en vroeggeboorte.

“Twee van de speerpunten van het Erasmus MC zijn ‘Innovatie’ en ‘Aandacht voor niet-medische zorg’. Hierdoor willen we maatschappelijk impact maken. Dat is de reden dat we met MediMapp dit traject zijn gestart. En daar draagt het nieuwe zorgpad dus ook aan bij,” zegt Prof. dr. Steegers-Theunissen.

‘Slimmer Gezond’: het digitale Erasmus MC Levensloop-Zorgplatform

Prof. dr. Steegers-Theunissen: “Slimmer Gezond, het digitale Erasmus MC Levensloop-Zorgplatform, is samen met Soulve ingericht op MediMapp. Sinds maart 2021 is het digitale zorgpad Verloskunde te gebruiken en inmiddels hebben vele patiënten dat al mogen doen. Deze innovatie is geboren uit de wens om digitale leefstijl coachingsprogramma’s uit te rollen. Die wilden we aanbieden in een digitaal levensloopzorgpad. Het gaat in het bijzonder om de programma’s die een gezonde leefstijl stimuleren en onderhouden, zoals Slimmer Zwanger, Slimmer eten met je kind, Slimmer gezond bij Hart- en Vaatziekten, en Slimmer gezond bij Diabetes. Door deze programma’s in een digitaal zorgpad aan te bieden, waarbij leefstijlzorg leidend is en wordt gecombineerd met het medische zorgtraject en onderzoek, wordt er bijgedragen aan nóg betere zorg.”  

De patiënt is betrokken

“We hadden al veel ervaring met de wensen van de patiënt, dus indirect hebben wij bij de implementatie van dit zorgpad veel aan hen gehad. In deze fase richten we ons vooral op de vrouwelijke patiënt, maar dat willen we uiteraard verder uitbreiden naar partners. Slimmer Gezond, het digitaal Erasmus MC Levensloop-Zorgplatform, geeft extra zorg. Met MediMapp is het nu eenvoudig om deze extra zorg aan te bieden.”

De patiënte krijgt dus via één applicatie de juiste informatie over haar zorgpad op het juiste moment. Zo kan ze zichzelf goed voorbereiden op consulten.

ErasmusMC

Ook de zorgverlener wordt ondersteund

MediMapp ondersteunt daarnaast de zorgverleners, zonder dat ze hier extra administratielast van ondervinden. Dit komt doordat MediMapp een viewer is op het EPD; de zorgverlener blijft dus enkel in het EPD werken. Prof. dr. Steegers-Theunissen: “Voor het Erasmus MC levert dit betere zorg en betere uitkomsten op. Het is de verwachting dat het naast ziektewinst gepaard zal gaan met een reductie van gezondheidszorgkosten door de extra aandacht en evidence-based verbetering van leefstijl.”

Benieuwd of uw zorginstelling ook digitale zorgpaden kan inzetten om onderzoek te bevorderen? Download hier de zorgpadenbibliotheek.

Vaker updates ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in ontvang regelmatig nieuwe updates in je mailbox.